Kort svar: vad är ett lodjur?
Lodjuret (Lynx lynx) är Europas största vilda kattdjur och det enda vilda kattdjuret i Sverige. Det känns igen på de svarta tofsarna på öronen, den korta svansen med svart spets och de långa benen. Lodjur lever ensamma, jagar mest i skymning och gryning och finns i hela landet utom på Gotland och Öland.
Arten kallas också lo, lokatt eller göpa. Det vetenskapliga namnet lynx kommer från ett ord som betyder “lysa”, och enligt gammal folktro kunde lodjurets päls lysa i mörkret.
| Fakta | Lodjur |
|---|---|
| Vetenskapligt namn | Lynx lynx (Linnaeus, 1758) |
| Familj | Kattdjur (Felidae) |
| Vikt | Hane 20–25 kg, hona 16–20 kg |
| Mankhöjd | 60–75 cm |
| Kroppslängd | Ungefär en meter |
| Livslängd i det vilda | 12–14 år |
| Antal i Sverige | Omkring 1 300 (inventeringen 2023/2024) |
| Status i Sverige | Sårbar (VU), fridlyst |
Hur ser ett lodjur ut?
Lodjuret ser ut som en stor och kraftig katt med kort kropp, långa ben och stora, runda tassar. Bakbenen är längre än frambenen, vilket gör att ryggen lutar lite framåt och djuret får sin typiska framåtlutade gång.
Det tydligaste kännetecknet är tofsarna på öronen, som kan bli omkring 4 cm långa. Svansen är kort och slutar i en svart spets. Både tofsarna och svansspetsen tros göra lodjurets kroppsspråk tydligare för andra lodjur.
Pälsen skiftar med årstiden. Sommarpälsen är gulröd till rödbrun, och de flesta lodjur har mörka fläckar. På vintern blir pälsen tjock och betydligt ljusare och gråare, ett kamouflage i snön. Tassarna har tät päls under trampdynorna och fungerar ungefär som snöskor.
Det europeiska lodjuret är det största av världens fyra lodjursarter. De andra är iberiskt lodjur i Spanien samt kanadensisk lo och rödlo i Nordamerika.
Var lever lodjur i Sverige?
Lodjur finns i alla landskap utom på Gotland och Öland. Flest lodjur lever i skogarna mellan Uppland och Dalsland samt längs södra Norrlandskusten. Bland Sveriges fyra stora rovdjur är lodjuret det näst vanligaste, efter björnen. Lon vandrar också över gränserna, och bestånden utbyter djur med både Finland och Norge.
Globalt sträcker sig utbredningen från Västeuropa genom de ryska skogarna till Sibirien, Centralasien och den tibetanska högplatån. Ungefär en tiondel av Europas lodjur finns i Skandinavien.
Vad äter lodjuret och hur jagar det?
Lodjuret är en köttätare och jagar främst rådjur i södra och mellersta Sverige och ren i norr, inom renskötselområdet. Det äter också hare, skogsfågel som orre och tjäder, och kan döda mindre rovdjur som räv och mård. Ibland dödar lodjur även får och lamm.
Lon jagar ensam och är en smygjägare. Den närmar sig bytet tyst och avslutar med några snabba språng, men saknar uthållighet på längre sträckor. Lodjuret kan fälla byten som väger upp till fem gånger så mycket som det självt. I mörker ser det ungefär sex gånger bättre än en människa.
Enligt WWF dödar en familjegrupp, alltså en hona med ungar, i genomsnitt cirka 6 rådjur per månad. För ensamma honor är siffran 3 och för ensamma hanar 5. Lodjuret tuggar inte maten utan klipper av lagom stora bitar som det sväljer hela. Till skillnad från björn, varg och järv äter det sällan as.
Hur lever lodjur? Parningstid, ungar och hemområde
Vuxna lodjur är ensamma. Hanar och honor går var för sig, utom under parningstiden i mars–april då de blir mer sociala och ropar högt på nätterna. De flesta parningar sker i mitten av mars.
Honan är dräktig i omkring 70 dagar, och ungarna föds i maj till mitten av juni. En kull består av 1–4 ungar, oftast 2–3, som väger 300–350 gram. Honan gräver ingen lya utan föder på en torr, skyddad plats, till exempel under en tät gran eller i en klippskreva. Ungarna följer sin mamma i 9–10 månader. Mellan 30 och 70 procent av lodjuren dör redan under första levnadsåret, främst av svält och sjukdom.
Lodjur blir könsmogna under sitt andra levnadsår. Hemområdet är stort, mellan 300 och 1 700 kvadratkilometer, och hanarnas områden är ungefär dubbelt så stora som honornas. Lon använder ofta samma stigar om och om igen, så kallade lodjursväxlar.
Hur känner man igen lodjurets spår?
Lodjurets spår är ett runt kattspår på 7–9 cm med fyra tår. Klor syns sällan, eftersom lodjuret har klorna indragna när det går. Det som skiljer spåret från räv, hund och varg är att en av de två främsta tårna sticker fram längre än den andra.
Andra tecken är spillning med hår från bytesdjur och urinmarkeringar på grankvistar, enbuskar och stenar under vårvintern. Följ alltid spåren bakåt, så stör du inte djuren.
Är lodjuret hotat? Jakt och skydd för ett av de stora rovdjuren
Lodjuret är rödlistat som sårbart (VU) i Sverige, fridlyst och strikt skyddat enligt EU:s naturvårdsdirektiv. Globalt räknas arten som livskraftig.
Efter hård jakt under 1800-talet var lodjuret nära att försvinna från Sverige och fridlystes i slutet av 1920-talet. Sedan 2010 är licensjakt tillåten i vissa län, och skyddsjakt får ske för att förebygga allvarlig skada, till exempel inom renskötseln. De vanligaste dödsorsakerna bland vuxna lodjur är laglig jakt och illegal jakt. Trafik och rävskabb är andra stora hot.
Inventeringen 2023/2024 visade mellan 1 076 och 1 477 lodjur i Sverige. Enligt Naturvårdsverket behövs minst 870 djur för att arten ska ha gynnsam bevarandestatus, en nivå som Naturskyddsföreningen anser är för låg.
Är lodjur farliga för människor?
Nej. Det finns inga dokumenterade fall av lodjursangrepp på människor i Sverige. Lodjur är skygga men nyfikna och kan ibland gå in bland hus i byar. Möter du ett lodjur stannar det kanske och tittar, och ger sig sedan snabbt av. Chansen att få se ett är störst mellan skymning och gryning.
Varför är lodjuret viktigt för andra djur?
Lodjuret är en toppredator som står överst i näringskedjan. Genom att jaga rådjur påverkar det var hjortdjur rör sig, och resterna efter lodjurens byten blir mat åt järv, mård, kungsörn och andra djur.
Fler fakta om lon
Liknar en vanlig katt
Lodjuret beter sig på många sätt som en vanlig tamkatt. Det tvättar sig genom att slicka pälsen, har klorna indragna och kan jama, fräsa och morra. Både vuxna lodjur och ungar kan dessutom spinna som katter gör. Däremot ryter lodjur inte som lejon och tigrar.
Vad forskningen lär oss om lodjur
Sedan början av 1990-talet har SLU:s Grimsö forskningsstation och norska NINA följt lodjur med radio- och GPS-halsband i projektet ScandLynx. Forskningen har bland annat visat att unga hanar vandrar längre än honor. De längsta spridningsavstånden som uppmätts i Sverige är 14 mil för honor och 45 mil för hanar.
Ålder och lodjursdagen
Det äldsta kända lodjuret i frihet blev 17 år, medan ett lodjur i djurpark har blivit 21 år. Internationella lodjursdagen firas den 11 juni varje år.


